Od ziarenka do bochenka

Akademia Cioci Joli

Od ziarenka do bochenka

Są to zajęcia skierowane głównie do dzieci w wieku przedszkolnym, szkolnym oraz młodzieży w wieku szkolnym. Podzielone zostały na 3 części : część teoretyczną, praktyczną oraz rozrywkową.

Podczas warsztatów Ciocia Jola opowiada dzieciom wszystko na temat wypieku chleba począwszy od tego skąd się bierze ziarno, z którego powstaje mąką. Dzieci dowiadują się na czym polega praca na polu i jak wiele trudu wymaga przygotowanie jednego bochenka chleba.

Warsztaty praktyczne rozpoczynają się od rozpoznania ziaren, z których powstaje mąka. Potem z przygotowanego wcześniej ciasta, odziane w białe fartuszki, dzieci wyrabiają chleb. Tutaj mogą wykazać się kreatywnością i dowolnie stworzyć formę swojego bochenka.

A gdy chlebki są już w piecu, Ciocia Jola zabiera dzieci w świat krumskich gospodarstw opowiadając o tradycjach Regionu Kozła. Dzieci tańczą, śpiewają, a także uczą się ludowych przyśpiewek. Nie zabraknie także quizów i konkursów!

Wypieczone chlebki mogą dzieci zabrać do domu, bo jak mówi Cioci Jola: warto pamiętać, że chlebem trzeba się dzielić!

Przy dobrej pogodzie istnieje możliwość pojechania do eko parku w Dworze Kolesin.




Koszt: 80 zł/os.

Czas trwania: 4h

W cenie:

  • obiad – naleśniki + zupa pomidorowa;
  • napoje dostępne przez całe zajęcia
  • warsztat kulinarny
  • zajęcia muzyczne/taneczne/plastyczne

Podczas zajęć możliwość zakupu pamiątek w naszym mini-sklepiku.

Kontakt: 690 399 398 Ciocia Eliza



Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij